TAXA JUSTA

L’objectiu d’aquest nou sistema és incrementar la recollida selectiva als municipis de la Mancomunitat de l’Urgellet, que actualment es situa en un 56%.

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet té un dels majors índex de recollida selectiva de Catalunya, però el nou marc legal en matèria de gestió de residus obliga a assolir índexs superior als actuals en matèria de recollida, per sobre del 65%.

Per aquest motiu es planteja un canvi de sistema de recollida i passar dels contenidors oberts a la via pública -on l’aportació és anònima i voluntària- a un sistema amb contenidors, però incorporant la identificació per a totes les fraccions i el tancament electrònic per la fracció orgànica i la resta amb l’objectiu d’implantar una taxa justa en base al nivell de reciclatge.

  • Reducció del 7% dels residus generats per càpita gràcies a la implantació de sistemes d’identificació de generadors.
  • Assolir el 65% de recollida selectiva durant el primer any de tancament de contenidors (01/05/25).
  • Assolir un valor màxim d’impropis del 30% (calculat com a suma dels % d’impropis de cada fracció).
  • Implantar un sistema de taxa justa per als generadors domèstics i els comercials.

Es tanquen les fraccions de resta i orgànica per fomentar principalment la recollida selectiva de matèria orgànica i reduir la fracció resta.
La fracció orgànica suposa gairebé un 40% dels residus que generem als nostres domicilis. Encara hi ha molta quantitat que es llença al contenidor de la resta i no es recicla, va a l’abocador.
Tancant també el contenidor de la resta fomentem que es faci ús de la recollida selectiva de les diferents fraccions.

Sí, tots els contenidors es podran obrir tots els dies, però la taxa justa que s’aplicarà es farà en base al nivell de reciclatge de cada domicili.

Per obrir els contenidors només cal apropar un dels clauers al contenidor que es vol obrir, o bé apropant el mòbil amb l’aplicació descarregada.

Sí, és exactament el mateix. En el moment de donar-te d’alta a l’app també es vincula l’usuari amb l’habitatge, de manera que totes les identificacions i obertures es comptabilitzen per a l’adreça a la qual s’han associat tots els codis, tant dels clauers com de l’app Civiwaste.

Si perds un dels clauers, ens ho has de comunicar perquè el donem de baixa, i pots venir a recollir-ne un de nou a les oficines de la Mancomunitat.

Si detectes una incidència a l’hora d’obrir un contenidor, pots comunicar-ho amb l’app Civiwaste, trucant al telèfon gratuït 900 70 10 46 o enviant un whatsapp al 973 35 56 00. Ho traslladarem al servei de manteniment per resoldre la incidència tan ràpid com sigui possible.

Ho has de comunicar a la Mancomunitat per tal que et modifiquin l’adreça a la qual estan associats els clauers i l’app, ja que les dades d’identificació repercuteixen sobre la taxa, que es calcula per a cada habitatge.

Exacte. Aquest és un dels avantatges de l’app: més enllà dels dos clauers que se us lliuri, tots els membres de la família us podeu descarregar l’app i podeu identificar-vos i obrir els contenidors amb qualsevol dels vostres dispositius.

En aquest cas cal que ho comuniquis a la Mancomunitat per tal que quedi registrada la necessitat de fer ús del contenidor de la resta amb major freqüència. Aquest registre es tindrà en compte per fer el càlcul de la taxa justa.

En aquest cas també cal que ho comuniquis a la Mancomunitat, ja que l’ús del contenidor d’orgànica té una incidència important en el càlcul de la taxa. Si fas compostatge i no utilitzes el contenidor, caldrà que ho acreditis davant dels responsables de la Mancomunitat, que realitzen inspeccions periòdiques per comprovar que realment optes per aquesta alternativa de gestió domèstica de l’orgànica.

La Mancomunitat dona de manera gratuïta 2 paquets de bosses compostables cada 4 mesos a través de l’expenedor de bosses situat al carrer Major,  a la deixalleria o a les oficines de la Mancomunitat. Per fer servir l’expenedor cal que tinguis la targeta de la deixalleria.

Pots sol·licitar la targeta a les oficines de la Mancomunitat o a la mateixa deixalleria.

La campanya ‘Si recicles, guanyes. Per una taxa justa’ compta amb el cofinançament de la Generalitat de Catalunya i de l’Agència de Residus de Catalunya a la convocatòria de Compra Pública Innovadora.